Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Als de coronacrisis één positief effect heeft gehad, dan is het dat ze ons ‘in beweging’ heeft gekregen. We hebben het wandelen en fietsen herontdekt. En geef toe: wie geniet er niet van een frisse avondwandeling na een zoveelste dag thuiswerk of trekt op zondagnamiddag niet graag zijn wandelschoenen aan richting bos of veld?!

Ver moet je niet gaan om mooie plekjes te ontdekken. Stevoort en de nabije omgeving hebben tal van ‘pareltjes’ om te voet of met de fiets te verkennen. Zo dacht (natuurmens) Paul Vanlangenaeker er ook over. Ook hij heeft de afgelopen tijd Stevoort en de nabije omgeving doorkruist: van in het hart tot in de rand en net er buiten. Stevoortenaar in hart en nieren, maar al wandelend toch nog verborgen schatten tegengekomen en ontdekt.

Als lid van de wijksportraad, wil Paul zijn wandelervaring graag met ons delen. Hij heeft inmiddels heel wat wandelroutes uitgestippeld : zowel korte als langere wandelingen, zowel over bekende wandelwegen, als eerder verscholen paden, tot zelfs over privé terrein (uiteraard met goedkeuring van de eigenaar). Enkele van de langere routes lenen zich ook om met de mountainbike te doen. Het spreekt voor zich dat we de wandelroutes met respect voor de natuur betreden, geen overlast bezorgen aan de eigenaars van de privézones en ons afval netjes thuis weggooien.

Paul heeft inmiddels de smaak te pakken: samen met enkele Stevoortse natuurlief- hebbers heeft hij een werkgroep opgericht die de voormalige ‘trage wegen’ geïnven- tariseerd hebben om nieuwe wandelroutes uit te werken met ondersteuning van Natuurpunt Hasselt-Zonhoven. Trage wegen zijn wegen of paden die bestemd zijn voor niet gemotoriseerd verkeer: bestemd voor wandelaars of fietsers dus. Veel van deze trage wegen hebben historische roots: ze kunnen bijvoorbeeld oude verbin- dingswegen zijn tussen dorpskernen. Ze zijn meer dan eens een levend erfgoed die het geschiedkundig verhaal van een dorp met zich meedragen. We kijken dus heel hard uit naar wat de zoektocht van Paul en zijn kompanen op termijn oplevert aan wandelroutes in en rond ons dorp!