Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Historiek van Stevoort

Wat betekent de naam Stevoort? Menig Stevoortenaar zal op deze vraag het antwoord schuldig moeten blijven. Sintvort, de naam waaronder Stevoort in 1147 voor het eerst vermeld, zou ‘wad met stenen’ of m.a.w. een doorwaadbare plaats betekenen.
Historiek Stevoort

Deze naam is een duidelijke verwijzing naar de Herk waar de oorsprong van Stevoort ligt. Want het historische centrum van Stevoort ligt als het ware op de Herk en wordt omgeven door een mooi open landschap omgeven door enkele bossen.

 

 • De eerste geschreven vermelding van Stevoort dateert uit 1136: `Steinvert’, afgeleid van het Germaanse `stains’ (steen) en furdu’ (doorwaadbare plaats).
 • In mei 1265 verkoopt graaf Arnold IV van Loon aan de abdij van Herkenrode de tienden van Stevoort voor 150o Luikse marken.
 • Volgens de kadastrale telling van 21 September 1844 waren er in Stevoort 155 woonhuizen, drie watermolens en vijf brouwerijen.
 • Gij zijt van Stevoort als ge ...
  Gij zijt van Stevoort als ge …

  Het `Sigillum Justitiae Stevordiensis’ dat in gebruik was tussen 1740 en 1750 en waarvan een exemplaar bewaard wordt in het Rijksarchief in Hasselt, stelt een Sint-Maarten te paard voor die zijn mantel deelt met een geknielde bedelaar. Het gemeentebestuur van Stevoort bekwam bij Koninklijk Besluit van 27 juli 7907 de toelating een zegel met hetzelfde embleem te gebruiken.

 • Op januari 1992 telde Stevoort 3290 inwoners op een oppervlakte van 1203 ha.bron: Stevoort… warm aanbevolen (stedelijk museum stellingwerf-waerdenhof)

Wist je dat?

 • elk nieuwe inwoner van Stevoort de vlag van de Pinksterfeesten kado krijgt?
 • Stevoort een SUPER dorp is om in te wonen. Natuurlijk wist je dat al 🙂

Heb je nog een leuke wist-je-dat-je?
Mail het ons op info@stevoort.be.