Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SOJA KWEKEN de tekst bij het beeldverhaal

Het verhaal van Theo

Begin 2021 kwam mijn dochter op bezoek en ze zegde tegen mij:  “Papa, ik heb een mooie bezigheid gevonden. Namelijk kijken of er een mogelijkheid is om soja te kweken in Stevoort (België)”.

De bedoeling is of er een mogelijkheid is om soja te kweken in België en dit in het onderzoek naar duurzame landbouw. Als we hier soja kunnen kweken, dan  kunnen we vermijden dat de mensen o.a. in Brazilië de zo nodige regenwouden omhakken om soja te kweken. We moesten ons registreren voor half maart. Er hebben zich ongeveer 5325 mensen ingeschreven, daaruit hebben ze 1000 deelnemers geselecteerd waar onder ik. Het onderzoek gaat voornamelijk om te kijken of er op de wortelnodules bacteriën terug te vinden zijn die het mogelijk maken om in België soja te kweken.

We moesten 1m² niet bemeste grond beschikbaar stellen voor het onderzoek. Vanaf 6 april konden we bezoek krijgen van iemand van het onderzoeksteam.

Die persoon neemt verschillende stalen grond op die 1m² grond, (ongeveer 1.5 kg grond heeft die persoon meegenomen) gaf ons een zwarte bloempot met, een kleurenkaart, +/- 80 sojazaden, 10 sleufetiketten, en een beschrijving van hoe we onze grond in vakken moesten verdelen

We moesten alles doen van zodra we daar opdracht voor kregen via mail. Er werd ook een Whats-app en een facebook groep aangemaakt waar we onze vragen en belevingen konden delen met andere deelnemers en de onderzoekers.

Vanaf half april moesten we de grond klaarmaken om te zaaien. We moesten de m² grond verdelen in 60 vakken, horizontaal werden de vakken genummerd van A B C D E en F en verticaal van 1 tot 10. Zo kreeg ieder vak een nummer bijvoorbeeld A1, E8, C10 enz.. Een foto nemen van de bewerkte grond met de kleurenkaart ernaast.

Vanaf 5 mei tot 15 mei kregen we opdracht om onze soja zaden te planten, de zaden moesten 3cm diep steken en we moesten de grond goed aandrukken. We kregen ook tevens de opdracht om geen extra water te geven. De planten moesten toe komen met de regen die er viel (intussen hebben ze extra water gekregen met die regenbom en de nodige overstroming die dat meebracht).

Ook onze zaailingen moesten we beschermen tegen veelvraten oa vogels, konijnen, katten vooral tijdens de eerste drie weken. Een vragenlijst invullen over onze kennis en kijk op duurzame landbouw.

Vanaf nu moesten we van alles wat we deden foto’s nemen als je de mogelijkheid er toe had. Er werd een digitaal portaal aan gemaakt waar de verschillende stappen op stonden en waar we onze foto’s en datums enz. moesten ingeven. Zeven dagen na zaaidatum moesten we om de twee dagen gaan kijken of er kieming te zien was en die datum moesten we dan vermelden op ons digitaal portaal (goed gekiemd, slecht gekiemd, niet gekiemd).

Onze zaailingen werden ook aangevallen door een horde slakken waardoor we ‘s  morgens al enkele kale stengeltjes zagen staan, dus vlug wat slakkenvallen met bier erin plaatsen willen we onze plantjes behoeden voor nog meer vraat van de slakken.

Eind mei kregen we opdracht om de datum te noteren wanneer we de eerste bloempje zagen (de bloem is max 0,5cm groot). We moesten dus goed kijken want ik had het eerst niet door dat die bloemen zo klein bleven. Intussen zijn we in de maand juni en zijn er reeds twee info sessies door gegaan via zoom maar die waren niet verplicht te volgen.

Als de sojaplanten goed aan het groeien waren moesten we 10 plantjes selecteren en met de sleufetiketten labelen. Op het etiket moesten we het vaknummer noteren die moesten we dan speciaal opvolgen, de andere mochten we laten groeien zonder specifieke opvolging.

Van de 10 geselecteerde planten die we dan specifiek gingen opvolgen moesten we, wanneer we het eerste bloempje zagen, de kleurenkaart naast de bladeren van de plant leggen om te kijken welke groene kleur het beste overeen kwam, een foto trekken, de datum vermelden en de hoogte meten. Dit alles moest dan genoteerd worden op het digitaal portaal.

Vanaf ongeveer half juni werden vrijwilligers gezocht om een ophaalpunt te zijn waar de omliggende deelnemers hun planten naar toe konden brengen. Begin juli kregen we de info over hoe we van de 10 plantjes er 5 moesten selecteren om uit doen en naar het ophaalpunt te brengen op die bepaalde afgesproken dag,  want s ’anderdaags worden die plantjes opgehaald en naar het labo gebracht waar het onderzoek dadelijk plaats vindt.

De 5 plantjes moeten we uitdoen zonder al te veel beschadigingen aan de wortels te maken en samen in die zwarte bloempot planten en eventueel opvullen met grond uit die 1m². We zijn nu 19 juli morgen ga ik 5 plantjes uitdoen en leveren in het ophaalpunt in Herk de Stad.

We hebben ook de opdracht gekregen om de 5 andere plantjes op te volgen en te noteren wanneer de eerst peul van 2cm lang aan de plantjes te zien zijn, de datum noteren en een foto nemen. Ook moeten we foto’s trekken met de kleurenkaart en de datum noteren wanneer het merendeel van de bladeren geel is geworden, nu gaat het over nr 1 op de kleurenkaart. Ook de hoogte van de plant moeten we opnieuw noteren. Ook gaan we noteren hoeveel stengels uit 1 zaadje zijn gekomen. En als laatste moeten we ook nog een overzicht foto nemen en die uploaden in het digitaal portaal

Er is 78% van de zaden gekiemd en groeien, 22% is niet gekiemd. Van de 78% gekiemde plantjes waren er 4 die slecht gekiemd zijn.

www.sojain1000tuinen.be

Wordt vervolgd

0 Comments

Er zijn nog geen reacties

Laat een reactie achter.