Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

De klokken van Stevoort

Al van vóór de Franse Revolutie hingen er in onze toren drie klokken. Benedicta (1200 kg), Maria Virgo (600 kg) en het schelleke (200 kg).

Door een list van de heer de Libotton werden onze klokken, tijdens die revolutie, niet aangeslagen en naar Frankrijk verhuisd.

Onderwijzer Reynders schreef in 1879 “Wat den klank dezer drij bedewekkers betreft, mag Stevoort zich beroemen één der schoonste en aangenaamste geluiden van gansch den omtrek te bezitten”.

In 1962 kwam er nog een vierde klok  (Angela) bij. Drie keer per dag luidt het Angelus. Drie keer drie slagen voor drie Weesgegroetjes en nadien het luiden met het schelleke om het Angelus te bidden.

De eerste keer al om 08.00 uur ’s morgens. 15 minuten vóór elke viering luiden de drie grote klokken. Witte Donderdag vallen de klokken stil om op paaszaterdag het paasfeest aan te kondigen… of hebben ze ondertussen, in Rome, de paaseitjes gehaald?

Als er aan de parochie een overlijden gemeld wordt luiden de “doodsklokken” vijf minuten. Benedicta en Maria Virgo. De kenners weten dan onmiddellijk of het over een man of een vrouw gaat. Want voor en man gaat eerst Benedicta 1 minuut luiden en dan start Maria Virgo. Voor een vrouw begint Maria Virgo en na één minuut Benedicta. Voor speciale feestelijke gebeurtenissen luiden de vier klokken samen als feestklokken.

Zo is het een traditie geworden dat op de zaterdag voor Pinksteren om 18.00 uur onze klokken de start inluiden van de Pinksterfeesten.